TAAKANVETO™ • WEIGHT PULLING

www.sathy.fi/taakanveto.php • www.taakanveto.com


 


Välineet

Taakanvetoa varten tarvitaan tiettyjä välineitä. Ensimmäinen "väline" on erinomainen työkoira. Toinen väline on omat taakanvetovaljaat. Kolmas väline on omat taakanvetokärryt. Lisää asiaa treenaamisesta voit lukea tältä sivulta >>

Taakanveto on hyvä harrastus koiralle. Koira tarvitsee taakanvetovaljaat ja omistaja intoa osallistua harjoituksiin.  Taakanvedossa tärkeintä ei ole voima vaan päättäväisyys.  Taakanveto on SATHY-yhdistyksen maahantuomia koiraurheilulajeja.  Weight pulling is one of a heck dog sport. More info www.sathy.fi

Taakanvetovaljaat
Jotta voi harrastaa taakanvetoa, täytyy koiralla olla hyvät taakanvetovaljaat. Ensimmäiset valjaat voit ommella vaikka itse, pidemmälle kehittyneet koirat tarvitsevat itselleen ammattilaisen tekemät, erinomaiset, koiraa tukevat laatuvaljaat. Usein valjaisiin kiinnitetään jossain vaiheessa pehmusteet, tukemaan koiran olkapäitä ja rintaa vedon aikana. Omat taakanvetovaljaat voi tilata
koiralleen esimerkiksi Koiratuotteen SATHY-sivuilta. Tässä kuva itsetehdyistä taakanvetovaljaista, kuva valjaista ylhäältäpäin.

Taakanveto on hyvä harrastus koiralle. Koira tarvitsee taakanvetovaljaat ja omistaja intoa osallistua harjoituksiin.  Taakanvedossa tärkeintä ei ole voima vaan päättäväisyys.  Taakanveto on SATHY-yhdistyksen maahantuomia koiraurheilulajeja.  Weight pulling is one of a heck dog sport. More info www.sathy.fi

Ensimmäisten kuukausien taakanvetotreeneissä pärjää todella hyvin itse tehdyillä valjailla, tai sitten heti alkuun voi ostaa hienot, ammattilaisten tekemät taakanvetovaljaat. Kuitenkin taakanveto™ kisoissa valjaiden täytyy olla hyvät ja tukevat ja sellaiset, että ne eivät vahingoita koiraa. Kisan tuomarilla on oikeus evätä koiralta osallistuminen kisaan, mikäli taakanvetovaljaat eivät täytä em. kriteereitä.

Taakanvetokärryt
Hieman kehittyneempi harrastaja tarvitsee koiralleen omat taakanvetokärryt. Hyvät ensimmäiset kärryt ovat kumipyörillä kulkevat, esimerkiksi vanerilevystä tehdyt kärryt, joide
n kantama on usein jo lähes 1 000 kg. Tämän tyyppisillä kärryillä koira voi treenata jo todella pitkään. Tässä kuvia itse tehdyistä taakanvetokärryistä.

Taakanvetokärryt

Amerikanbulldoggo vetmässä taakkaa

Kärryjen päälle painoksi kelpaa erinomaisesti kivet - helppoa ja halpaa. Yllä olevat taakanveto-kärryt on suunniteltu isommalle koiralle treenikärryiksi. Rodut kuten amerikanbulldoggi, amerikanpitbullterrieri ja vanhaenglanninbulldoggi voivat erinomaisesti treenata tämän tyyppisillä kärryillä. Kärryissä on kumipyörät ja vankka teräslevy päällä.

Pienemmille koirille, kuten amerikankääpiöterrieri, amerikankarvatonterrieri ja patterdalenterrieri, sopii pienemmät ja kevytrakenteisemmat taakanvetokärryt. Tälläiset kärryt voi hyvin tehdä pienistä kumipyöristä ja vanerilevystä, sillä painoa kärryn päälle ei yleensä tule enempää kuin 100-150 kiloa.

Kumipyöräkärryjä ei suositella kisatilanteeseen, koska kisojen edetessä kärryjen vetovastus muuttuu ja näin kisatulokset eivät ole verrattavissa keskenään, edes kyseisen kisan sisällä. Olisi siis erittäin epäreilua pistää kisakärryiksi kumipyöräkärryt.

Kumipyöräkärryt ovat kuitenkin erittäin helpot ja edulliset valmistaa ja sopivat erinomaisesti treeneihin ja kevyiden koirien kisaamiseen.

Kiskokärryt
Taakanveto™ kisoissa ainoat oikeat taakanvetokärryt ovat kiskoilla kulkevat kärryt, jotka antavat tasaisen ja suoran vedon jokaiselle kisailijalle. Pidemmälle kehittynyt taakanvetoharrastaja voi itsekin rakentaa esimerkiksi omalle pihalleen kiskot ja kiskokärryt, mutta tämä vaatii jo asiantuntemusta sekä rahaa kohtalaisen määrän. Kiskokärryjen etu on se, että kärryt kulkevat kiskoja pitkin suoraan, eikä maassa mahdollisesti olevat epätasaisuudet jätä kärryä paikoilleen, kuten kumipyöräkärryissä voi käydä. Kiskokärryt eivät ole kumipyörien päällä ja näin erityisesti kisatilanteessa ensimmäinen ja viimeinen kisailija ovat samalla asemassa, sillä kärry-olosuhteet eivät muutu kisan aikana.

Alla kuvassa tukevat teräskiskot sekä niiden päällä kulkeva erittäin tukeva kiskokärry, jonka kantama on noin 5 000 kg. Näiden kiskokärryjen raideväli on 1,7 metriä, joten isompikaan koira ei joudu kiskojen ulkopuolelle vetotilanteessa.

Copyright © SATHY ry.