Amerikanbulldoggi

suomalainen amerikanbulldoggi


ROTUMÄÄRITELMÄ

alkuperä: Yhdysvallat
ulkonäkö: isokokoinen, atleettinen, isopäinen
säkäkorkeus (uros): 58 - 68 cm
paino (uros): 35 - 55 kg
säkäkorkeus (narttu): 51 - 61 cm
paino (narttu): 27 - 37 kg, painon tulee olla suhteessa kokoon
pää: keskipitkä, leveäkalloinen ja selvät lihaksikkaat posket
silmät: keskikokoiset. Silmien värillä ei ole väliä, mutta vilkkukalvo ei saisi näkyä. Mustat silmät valkoisella koiralla suositeltavat.
kuono: keskipitkä (7,5 - 12 cm). Neliömäinen ja leveä alaleuka, huulet runsaat mutta ei roikkuvat. 42 - 44 hammasta. Tiukka alapurenta, tasa tai saksipurenta. Kirsu musta tai harmaa.
jalat: Vahvat, suorat ja paksuluiset. Etujalat eivät saisi olla liian lähellä toisiaan eivätkä myöskään liian kaukana toisistaan.
väri: valkoinen, brindle tai punertava valkoisella pohjalla, valkoinen brindlellä tai punertavalla pohjalla
luonne: rauhallinen ja silti urheilullinen, tarvittaessa reipas vahti, toimelias
rekisteröinti: ABA, NABA, NKC, UKC.

Huom. Amerikanbulldoggin koko vaihtelee käyttötarkoituksesta riippuen.

Jotkut kasvattajat jalostavat myös 62 - 70 kilon painoisia koiria - jotkut pitävät näitä liian suurina, suuren koon työkoiralle tuoman haitan takia. American Bulldog Association ei rekisteröi näitä isoja koiria. Koirat ovat joko rekisteröimättömiä tai ne ovat rekisteröity American Rare Breed Associationissa.

Amerikanbulldoggi suurena ja pieneneä.


HISTORIA

Amerikanbulldoggi on jatkoa siitä, mihin alkuperäinen, englannissa jalostettu bulldoggi jäi.

Ensimmäiset Amerikan uudisasukkaat toivat näitä koiria mukanaan Euroopasta suojelemaan heitä ja heidän asuintilojaan vihamielisiltä alkuasukkailta ja petoeläimiltä. Amerikanbulldoggia käytettiin paljon villisikojen, puumien ja monen muun eläimen metsästykseen.

Hyvin pian rotu oli uudisasukkaille ja heidän perheilleen korvaamaton apu.
Tiesitkö tämän amerikanbulldoggeista? Väitetään etteivät amerikanbulldoggit ole niin alttiita erilaisille tarttuville sairauksille kuin jotkut muut koirarodut. Perusteluina on esitetty järkijalostus ja perinnöllinen vastustuskyky.

Amerikanbulldoggirotu on välttynyt työtehtäviensä ansiosta muotojalostukselta. Kun ei ole pyritty ulkonäöllisiin äärimmäisyyksiin on AB:n koko ja ulkonäkö pysynyt samana halki vuosisatojen. AB:ta on toki jalostettu, mutta jalostuksessa on ulkonäön sijaan aina pyritty mahdollisimman terveeseen työkoiraan, niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Amerikanbulldoggirotu on tunnettu nykyisellä nimellä vasta noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Aikaisempi nimi oli amerikanpitbulldog ja vieläkin vanhempia nimiä olivat countrybulldog ja countrywhitebulldog. Kaikki nykyiset amerikanbulldoggit voivat seurata juuriaan Alabaman, Georgian seudulle neljään sukujuureen, jotka ovat Williamson, Scott, Bailey ja Johnson.

Vanhoja koira-aiheisia maalauksia näet tästä linkistä.

Amerikanbulldoggi on perheen paras turva.
Amerikanbulldoggi on perheen paras turva.


YLEISTÄ

Amerikanbulldoggi on harvinainen koirarotu joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen vasta 1980- luvulla. Tohtori Carl Semencicin kirjoittamassa kirjassa esiteltiin tuolloin ensimmäistä kertaa amerikanbulldog- koirarotu. Ennen tämän kirjan julkistamista amerikanbulldoggi oli tunnettu vain niiden harvojen keskuudessa, jotka olivat kasvattaneet näitä koiria käyttökoiriksi jo vuosisatoja.
Tiesitkö tämän amerikanbulldoggeista? Amerikanbulldoggirotu on välttynyt työtehtäviensä ansiosta muotojalostukselta. Amerikanbulldoggin jalostuksessa on ulkonäön sijaan aina pyritty mahdollisimman terveeseen työkoiraan, niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Kirjan julkistamisen jälkeen löytyi iso joukko koiraharrastajia, jotka ottivat amerikanbulldoggin omakseen. Nämä uudet amerikanbulldog- harrastajat ovat lyhyessä ajassa kasvattaneet amerikanbulldoggin suosiota ja tänä päivänä AB on levinnyt Yhdysvaltojen karjatilojen takapihoilta Suomen koteihin asti.

Tänä päivänä AB on monikäyttöinen koirarotu. Sitä käytetään vielä nykyäänkin hyvin paljon suurriistan metsästykseen. Ne ovat myös erinomaisia vahtikoiria jotka suojelevat niin omistajaa kuin perhettä.

Amerikanbulldoggilla on leuat rautaa, hermot terästä ja sydän puhdasta kultaa. Rotu sopii yhtä hyvin lemmikiksi kuin uskolliseksi vahdiksi. AB hallitsee älykkäästi eri tilanteet ja käyttäytyy sen mukaisesti. Amerikanbulldoggin ollessa helposti koulutettava koirarotu, se on kiltti, mutta varsinainen painajainen sille joka uhkaa AB:n perhettä. Monet ihmiset jotka ovat aikaisemmin käyttäneet muita suojelukoirarotuja ovat valinneet AB:n huomattuaan rodun vertaansa vailla olevat käyttöominaisuudet.

Suomalainen potra amerikanbulldoggi 2004.
Suomalainen potra amerikanbulldoggi 2004.

Jotkut väittävät etteivät amerikanbulldoggit ole niin alttiita erilaisille tarttuville sairauksille kuin jotkut muut koirarodut. Perusteluina on esitetty järkijalostus ja perinnöllinen vastustuskyky.

Amerikanbulldoggeja on koulutettu elokuva, tottelevaisuus, suojelu, taakanveto, metsästys ja poliisikoiriksi. Amerikanbulldogin koko vaihtelee käyttötarkoituksesta riippuen.

Suomalainen amerikanbulldoggi vetämässä taakkaa. Taakanveto on erinomainen laji työkoirille.
Suomalainen amerikanbulldoggi vetämässä taakkaa.
Taakanveto on erinomainen laji työkoirille.
Lue lisää tietoa taakanvedosta täältä.

Jotkut kasvattajat jalostavat jopa 70 kilon painoisia koiria - jotkut pitävät näitä liian suurina, suuren koon työkoiralle tuoman haitan takia. American Bulldog Association ei rekisteröi näitä isoja koiria. Koirat ovat joko rekisteröimättömiä tai ne ovat rekisteröity American Rare Breed Associationissa.
Amerikanbulldoggi on koostaan riippumatta kuitenkin atleettisuudessaan aivan eri luokkaa kuin muut isot koirarodut. AB:n jalostuksessa tulisi yhä edelleen kehittää koirarotua voimakkaaseen, vahvaan ja tiivisrunkoiseen suuntaan.

Tänä päivänä amerikanbulldoggi on monikäyttöinen koirarotu. Sitä käytetään vielä nykyäänkin hyvin paljon suurriistan metsästykseen. AB:t ovat erinomaisia lemmikkejä ja vahtikoiria jotka suojelevat niin omistajaa kuin perhettä.

Sinäkin voit löytää amerikanbulldoggista verrattoman ystävän Sinulle ja perheellesi.

Amerikanbulldoggi on verraton ystävä ja mukava harrastuskaveri.
Amerikanbulldoggi on verraton ystävä ja mukava harrastuskaveri.