Amerikankarvatonterrieri

Amerikankarvatonterrieri


ROTUMÄÄRITELMÄ

alkuperä: Yhdysvallat
luonne: aktiivinen, eloisa, energinen, aktiivinen. Kaksinainen luonne: toisaalta se on peloton ja energinen metsästäjä ja toisaalta kotioloissa mitä ihanin seuralainen.
ulkonäkö: pieni tai keskikokoinen, lihaksikas, karvaton
korkeus: 25,4 cm - 40,6 cm
paino: virhe on "lihavuus"
pää: leveähkö, lievästi kupera, kiilamainen, koko vaihtelee koiran koon mukaan. Korvat ovat V-muotoiset ja lähtevät kallon ulkokulmista. Korvat voivat olla pystyt tai korvan päästä taipuneet kuten colliella.
silmät: tumma pigmentti silmissä
kuono: suippo kuono, ja kirsussa on toivottava tumma pigmentti
jalat: atleettiset ja hieman kaareutuvat. Takakannukset tulee poistaa, etukannukset saa poistaa.
häntä: ylöspäin luontevasti kaareva. Karvallisella karvattomuusgeenin kantajakoiralla häntä voi lisäksi olla luonnollinen töpöhäntä, typistetty häntä tai luonnollinen häntä.
runko: kropan pituuden suhde koiran korkeuteen tulisi olla 10:9
väritys: Amerikankarvatonterrieri voi olla kokovalkoinen tai muun värinen tai lisättynä esimerkiksi erivärisillä läiskillä ja täplillä. Traditionaalisin väriyhdistelmä on valkoinen (tai pikemminkin vaaleanpunainen) pohjaväri, tumma pää ja tummia täpliä eri puolilla vartaloa. Tummaa pigmenttiä sisältävät läiskät ja täplät päivettyvät, tummuvat, auringonvalon vaikutuksesta.
jalostus: Amerikankarvatonterrierin jalostus tulisi tähdätä työkoiraominaisuuksien ylläpitämiseen.
rekisteröinti: Amerikankarvatonterrieri eli AKAT on aina rekisteröity United Kennel Clubissa (UKC).

Suomalainen amerikankarvatonterrieri SATHY tapahtumassa.
Suomalainen amerikankarvatonterrieri SATHY tapahtumassa.


HISTORIA

Amerikankarvatonterrieri periytyy rottaterrieristä, jonka esi-isät muuttivat Amerikkaan englantilaisten kaivostyöläisten ja muiden työväenluokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Nämä terrierit olivat ilmeisesti risteytymiä sileäkarvaisesta kettuterrieristä, manchisterinterrieristä ja nyt jo sukupuuttoon kuolleesta valkoisesta englanninterrieristä. Näitä koiria käytettiin rotantappajina. Niiden taitavuudesta lyötiin vetoa, mikä olikin suosittu senaikainen harrastus. Jotkut näistä koirista risteytettiin whippettien kanssa nopeuden lisäämiseksi ja beaglen kanssa metsästysominaisuuksien parantamiseksi. Näin kehittyi vähitellen nykyinen rottaterrieri, joita yleisesti käytetään edelleenkin rottien ja oravien jahtaamiseen – etenkin USA:n etelävaltioissa.

Tiesitkö tämän amerikankarvatonterriereistä? Amerikankarvatonterrierin jalostus tulisi tähdätä työkoiraominaisuuksien ylläpitämiseen.

Amerikankarvatonterrieri on syntynyt Rat Terrier-koirarodun muunnoksena. 1970-luvulla Scott-nimiseen perheeseen oli lahjana saatu outo koiranpentu – karvaton rottaterrieri Josephine. Koiran iho oli pehmeä ja silkkinen. Perhe kiinnostui tästä kummajaisesta, joka osoittautui mitä ihanimmaksi koiraksi sekä luonteeltaan että karvattomuudeltaan, ja aloitti vuosia kestävän jalostustyön, jonka tarkoituksena oli tutkia karvattomuuden periytymistä. Toden totta, vuosien kuluessa, Scottien perhe sai aikaiseksi muutaman kantayksilön, joiden pohjalta kehittyi kokonainen rotu, American Hairless Terrier.

Amerikankarvatonterrieri (kolme kappaletta oikealla) ja karvainen "serkkunsa" amerikankääpiöterrieri (yksi kappale vasemmalla) SATHY tapahtumassa.
Amerikankarvatonterrieri (kolme kappaletta oikealla) ja karvainen "serkkunsa"
amerikankääpiöterrieri (yksi kappale vasemmalla) SATHY tapahtumassa.


KARVATTOMUUSGEENI

Amerikankarvattomienterrierien jalostuksessa karvallisilla rottaterriereillä ja varsinkin niiden yksilöillä, jotka kantavat karvattomuuden geeniä, on ollut merkittävä asema. Kahden karvattoman yksilön pentue on kokonaisuudessaan karvaton. Kun karvaton terrieri ja karvainen karvattomuuden geenin kantaja risteytetään, syntyy pentueeseen sekä karvattomia että karvaisia yksilöitä. Samoin kahden karvaisen karvattomuuden geenin kantajaa saavat sekä karvattomia että karvallisia pentuja. Amerikankarvatonterrierin karvattomuuden aiheuttama geeni on resessiivinen – muilla tunnetuilla karvattomilla roduilla se on dominoiva.

Suomalainen amerikankarvatonterrieri Suomen talvessa, SATHY tapahtumassa. Kuva © SATHY ry.
Suomalainen amerikankarvatonterrieri Suomen talvessa, SATHY tapahtumassa.
Kuva © SATHY ry.


YLEISTÄ

Nykyinen amerikankarvatonterrieri on säilyttänyt metsästysintonsa, mutta ensisijaisesti se on seurakoira. Rat Terrier-rotuisten koirien rekisteröinti aloitettiin tammikuun 1. päivänä 1999 UKC:ssä (United Kennel Club), karvaton muunnos lisämaininnalla hairless. Vuoden 2004 alusta lukien American Hairless Terrier-rotuiset koirat rekisteröidään omana rotunaan UKC:ssä.

Tiesitkö tämän amerikankarvatonterriereistä? Amerikankarvatonterrieri periytyy rottaterrieristä, joita käytettiin rotantappajina. Amerikankarvatonterrieriä käytetään edelleenkin rottien ja oravien jahtaamiseen.

Amerikankarvatonterrieri on energinen ja eloisa koira, jonka luontainen uteliaisuus ja älykkyys tekevät siitä melko helpon koulutettavan. Tällä koiralla on käsitysten mukaan kaksinainen luonne: toisaalta se on peloton ja energinen metsästäjä ja toisaalta kotioloissa mitä ihanin seuralainen, joka tulee hyvin toimeen lasten, toisten koirien ja kissojen kanssa. Amerikankarvatonterrieri kiintyy syvästi perheeseen, jonka kaikkiin puuhiin se mielellään osallistuu.

Amerikankarvatonterrierin jalostus tulisi tähdätä työkoiraominaisuuksien ylläpitämiseen.

Keväällä 2003 Suomeen tuotiin ensimmäiset amerikankarvatonterrierit: kaksi narttua ja yksi uros. Koirat tulivat eri kasvattajilta suoraan USA:sta, josta ne käytiin paikan päällä valitsemassa ja hakemassa. Tämän jälkeen Suomeen on tuotu muutamia koiria lisää, ulkomailta. Lisäksi Suomessa on omaa amerikankarvatonterrieri-kasvatustoimintaa ja koirien määrä on kasvussa ollen vuoden 2007 alussa reilu 50 koiraa.

Suomalainen amerikankarvatonterrieri SATHY tapahtumassa, tuholaistorjunnassa™.
Suomalainen amerikankarvatonterrieri
SATHY tapahtumassa, tuholaistorjunnassa™.

Tällä hetkellä amerikankarvatonterrieriä on erittäin vähän missään muualla USA:n lisäksi, kuin Suomessa.

Suomessa amerikankarvatonterriereiden asiaa ajaa SATHY ry. Järjestämme koirien harrastajille tapahtumia ja treenejä, julkaisemme lehteä nimeltä SATHY Uutiset ja ajamme rodun asiaa Suomessa ja Euroopassa.

Suomalaisia amerikankarvatonterriereitä SATHY tapahtumassa.
Suomalaisia amerikankarvatonterriereitä SATHY tapahtumassa.