Amerikankääpiöterrieri

suomalaisia amerikankääpiöterriereitä


ROTUMÄÄRITELMÄ

alkuperä: Yhdysvallat
luonne: vilkas, iloinen, terhakka
ulkonäkö: pieni, pystykorvainen, valpas
korkeus: n. 25 cm
paino: 1,5-5 kg, rodussa tavataan myös pienempiä yksilöitä
pää: selvä otsapenger, isot lähekkäin sijaitsevat korvat
silmät: tumma pigmentti silmissä
kuono: suippo kuono, ja kirsussa on toivottava tumma pigmentti. Usein naamassa on valkea piirto.
jalat: eturaajat ovat suorat ja kevytluiset, käpälät ovat tiiviit ja soikeat
runko: neliömäinen
väritys: valkoinen mustin ja ruskein merkein - tri color (yleisin väri), valkoinen ruskein merkein - white & tan (harvinainen väri), valkoinen mustin merkein - white & black (äärimmäisen harvinainen väri) sekä valkoinen suklaan ja ruskean värisin merkein - white and chocolate and tan (tätä väriä UKC ei hyväksy). Karvapeite on erittäin helppohoitoinen, sillä karva on lyhyttä, tiheää ja säänkestävää.
rekisteröinti: Amerikankääpiöterrieri on aina rekisteröity joko United Kennel Club (UKC) ja vuoden 2000 alusta myös American Kennel Club (AKC).

Amerikankääpiöterrieri. Suomalaisia amerikankääpiöterriereitä. Molempien koirien väritys on tri color eli valkoinen, musta ja ruskea.
Suomalaisia amerikankääpiöterriereitä.
Molempien koirien väritys on tri color eli valkoinen, musta ja ruskea.
Kuva © Toy Fox Terrier Kennel.


HISTORIA

Amerikankääpiöterrieri -rodulla oli tärkeä merkitys Amerikkalaisten maatilojen tuholaistorjunnassa ja siinä se saavuttikin 1800-luvun lopulla suuren suosion. AKT-koiria on aina ollut paljon ja tänä päivänä sen suosio on kääpiökoirien keskuudessa vahva. On syytä heti alkuun huomata, että kyseessä ei ole luolakoira kuten monet muut vastaavan kokoiset rodut ovat.

Tiesitkö tämän amerikankääpiöterriereistä? Amerikankääpiöterrierit palvelevat vammaisten apulaisina, esimerkiksi kuurojen "korvina". Koira oppii noutamaan pudonneita esineitä, kuten kyniä, tai hakemaan kengät, tai haukkumaan herättääkseen huomiota ja hankkiakseen apua.

Kerrotaan, että jo 1870- luvulla on kettuterriereiden koossa ollut huomattavaa vaihtelua ja näistä pienistä koirista on määrätietoisella jalostuksella kehitetty oma rotu. Onkin ilmeistä, että jyrsijöiden kurissapito lankesi kuin itsestään tilan pienille koirille ja näin AKT jatkoi kehitystä omaksi rodukseen. Vaikka American Kennel Club, eli AKC tunnusti vain normaalin koon, rekisteröi United Kennel Club, eli UKC molemmat koot kettuterriereinä vuoteen 1936 saakka, josta lähtien rotu jaettiin UKC:ssa kahteen muunnokseen.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli rottien, muiden jyrsijöiden ja tuholaisten metsästys maatiloilla. On muistettava, että entisaikoina tuholaisten hävitys oli aivan toista tärkeysluokkaa kuin nykyään. Kyse ei ollut muutamasta hiirestä jotka pyörivät pirtin nurkissa, vaan suuresta ongelmasta. Vilja- ja muita varastoja oli suojeltava hinnalla millä hyvänsä. Niinpä vielä nykyäänkin voi koko ikänsä hemmoteltuna sylikoirana elänyt lemmikki-AKT osoittautua tilaisuuden tullen lahjakkaaksi hiirenmetsästäjäksi. 

Pikkuisen amerikankääpiöterrierin voi hankkia itselleen tällä hetkellä kotimaisilta kasvattajilta tai ulkomailta.
Pikkuisen amerikankääpiöterrierin voi hankkia itselleen tällä hetkellä
kotimaisilta kasvattajilta tai ulkomailta.
Pentu tulee Suomeen kolmen kuukauden ikäisenä.

vertaa koiran ja kengän kokoa
Huomaa AKT koiran koko suhteessa kenkään!


YLEISTÄ

Suomessa erittäin harvinainen Amerikankääpiöterrieri on uskollinen, ihmiseen kiintyvä, terveen jalostustaustan omaava pieni koira, joka tunnetaan myös nimellä Amertoy ja Toy Fox Terrier.
Amerikankääpiöterrieri, eli AKT, on pieni ja korkeajalkainen sekä luonteeltaan erittäin valpas.
Väritykseltään sileäkarvainen AKT on useimmiten tri-color. Harvinaisempi väri on white & tan ja erittäin harvinaine väri on white & black. Hallitseva väri on kuitenkin aina valkoinen.
Amerikankääpiöterrierillä on kaikki terrierin toivotut ominaisuudet pienessä pakkauksessa.

Amerikankääpiöterrieri on luonteeltaan leikkisä ja vilkas seuralainen.

Tiesitkö tämän amerikankääpiöterriereistä? Amerikankääpiöterrieri ei ole luolakoira kuten monet muut vastaavan kokoiset rodut ovat.

Amerikankääpiöterrieri on luonteeltaan leikkisä ja vilkas seuralainen. Hyvää luonnetta kuvastaa se, että AKT:t ovat nykyisin palvelleet myöskin vammaisten apulaisina, esimerkiksi kuurojen "korvina". Koira oppii noutamaan pudonneita esineitä, kuten kyniä, tai hakemaan kengät, tai haukkumaan herättääkseen huomiota ja hankkiakseen apua. Pyörätuoliin sidotulle omistajalle koira merkitsee lisääntynyttä itsenäisyyttä, vaatien vain vähän koiran turkinhoitoa tai pakollista ulkoilua, silla AKT hankkii itselleen liikuntaa myös sisäoloissa. Tällaisessa toiminnassa tulee ilmi AKT rodun luotettavuus.

akt porukka kotosalla
Tässä kuvassa Karen Larsonin AKT kennelin hienoja koiria.

Amerikankääpiöterrieri on Yhdysvalloissa laajalti tunnettu sitä rekisteröivät useat rotuyhdistykset. Amerikan maaseudulla monet ihmiset muistavat näitä koiria olleen aina maatiloilla ja tämä rotu on olennainen osa sikäläistä perinnettä. Amerikankääpiöterrieri viihtyy hyvin kaupungistuneessa yhteiskunnassa, vaikka sen alkuperäiset metsästysvaistot ovat useimmiten yhä tallella. AKT on pienestä koostaan huolimatta hyvä seurakoira lenkille ja toimii tarvittaessa myös vahtina ø äänen  perusteella on vaikea arvata, että vahtina on pieni koira. Amerikankääpiöterrierin haukku ei ole kimakka, eikä se tavallisesti hauku turhaan.

Suomalainen amerikankääpiöterrieri vetämässä taakkaa. Koiran väritys on harvinainen white & tan. Taakanveto on erinomainen laji työkoirille.
Suomalainen amerikankääpiöterrieri vetämässä taakkaa. Koiran väritys on harvinainen white & tan.
Taakanveto on erinomainen laji työkoirille. Lue lisää tietoa taakanvedosta täältä.

Lenkkikaverina AKT on väsymätön ja yllättävän säänkestävä tarvitsematta talvella takkia. Amerikankääpiöterrierin kanssa voi harrastaa myös taakanvetoa™, tuholaistorjuntaa™, voimavetoa™, nopeusjuoksua, agilitya ja TOKOa, eli tottelevaisuuskoulutusta. AKT:n voi kouluttaa myös rauniokoiraksi, etsimään sortuneisiin rakennuksiin hautautuneita ihmisiä.

Suomalainen amerikankääpiöterrieri torjumassa tuholaisia. Tuholaistorjunta on erinomainen laji työkoirille.
Suomalainen amerikankääpiöterrieri torjumassa tuholaisia.
Tuholaistorjunta on erinomainen laji työkoirille.

Amerikankääpiöterrierin valpas katse ja reipas luonne on saavuttanut monen koiraharrastajan suosion.

Suloinen amerikankääpiöterrieri painaa vain 1,5-5 kiloa.
Suloinen amerikankääpiöterrieri painaa vain 1,5-5 kiloa.
Kuva © Emma Mussalo.