Bandoggi


ROTUMÄÄRITELMÄ

alkuperä: Yhdysvallat
ulkonäkö: isokokoinen, atleettinen, isopäinen, voimakasrakenteinen, valpas
säkäkorkeus: 66 - 73 cm
paino: 54 - 64 kg
pää: keskipitkä, leveäkalloinen ja selvät lihaksikkaat posket
silmät: keskikokoiset. Silmien värillä ei ole väliä.
kuono: keskipitkä. Neliömäinen ja leveä alaleuka, huulet runsaat. 42 - 44 hammasta. Tiukka alapurenta, tasa tai saksipurenta. Kirsun värillä ei ole väliä.
kaula: erittäin voimakas ja lihaksikas
jalat: vahvat, suorat ja paksuluiset. Etujalat eivät saisi olla liian lähellä toisiaan eivätkä myöskään liian kaukana toisistaan.
väri: kaikki värit. Yleisimpiä värityksiä ovat keltaharmaa, hiekanharmaa, brindle, musta, punainen.
karvapeite: lyhyt, tiivis
luonne: rauhallinen, reipas vahti, urheilullinen, toimelias
rekisteröinti: OREBA.

Bandoggi on erinomainen perheen lemmikki, viisas, lojaali ja erittäin omistautunut omalle perheelleen.
Bandoggi on peloton kodin puolustaja tilanteessa kuin tilanteessa. Puolustaa sekä kotia että kotiväkeä. Ystävällinen toisille eläimille, mutta ei välttämättä tule toimeen vieraiden koirien kanssa, varsinkaan jos ovat samaa sukupuolta. Tulee erinomaisesti toimeen vieraiden kanssa, mutta ei hyväksy vieraita jos kotiväki ei ole paikalla.
Bandoggi on tunnettu siitä, että se mielellään antaa vaikka oman henkensä jos pystyy näin pelastaan oman isäntänsä / emäntästä hengen.


Bandoggi on erinomainen vahtikoira isossa koossa.


HISTORIA

Bandoggi nimeä käytettiin aikaisemmin koirasta, joka oli sodittuna kiinni, “banda”, tarkoittaen ketjua. Bandoggit olivat aikaisemmin työkoira-crosseja, eli eri rotuisten ja eri kokoisten työkoirien sekoituksia. Bandoggiin käytettiin usein rotuja metsästyksestä, taistelusta ja suojelusta. Eri mailla oli omat bandoggi-kantansa. Oli englantilainen, espanjalainen, puolalainen jne. Yksi näistä bandoggin jalostusohjelmista nousi suosiossa ylitse muiden ja se oli englantilainen bandoggi. Tämän päivän bandoggi on nimenomaan perua tästä englantilaisesta linjasta. Tästä englantilaisesta bandoggi-linjasta on myös peräisin rotu bullmastiffi.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa oli aika, jolloin bandoggi oli todella yleinen koirarotu. Myöhemmin rotu on suosiossa hiipunut muiden rotujen jälkeen, mutta bandoggin aika ei suinkaan ole ohi.

Vanhoja koira-aiheisia maalauksia näet tästä linkistä.

William Harrison mainitsee kirjoituksissaan Englannista jo vuonna 1586 koirarodun bandog: "Bandogge which is a huge dog, stubborn, uglier, eager, burthenouse of bodie, terrible and fearful to behold and often more fierce and fell than any Archadian or Corsican cur."

Vuonna 1576 tohtori Caius kirjoittaa bandoggista näin: "Mastiff or Bandogge is serviceable against the fox and the badger, to drive wild and tame swine out of meadows, and pastures, to bite and take the bull by the ears, when occasion so required."


Rodun kehittäjä John B. Swinford ja jalostamansa bandoggi nimeltään Bantu.
Lue lisää rodun kehittäjästä tästä linkistä.


RODUN KEHITTÄJÄ JOHN SWINFORD

Tiesitkö tämän bandoggista? Rodun kehitti homogeeniseksi John Swinford, joka käytti bandoggiin gamebred amerikanpitbullterrieriä sekä napolinmastiffia.

Rotu nimeltään bandoggi tarkoittaa tänä päivänä 1960-luvulla linjajalostettua bandoggia, johon on käytetty ainoastaan englantilaista bandoggi-linjaa. Rodun kehitti omaksi rodukseen amerikkalainen eläinlääkäri John Swinford, joka haki bandoggissa nimenomaan vahti- ja vartiokoiraa ylitse muiden rotujen.

Swinford itse kuoli jo vuonna 1972 eikä valitettavasti koskaan nähnyt bandoggi rodun muuttumista homogeeniseksi roduksi, taikka bandoggin uutta kukoistusta.

Vaikka bandoggien kasvattajat riitelevät edelleen mitä koiria Swinford bandoggin jalostukseen käytti, on selvää että toinen näistä roduista oli gamebred amerikanpitbullterrieri ja toinen rotuista oli todennäköisesti napolinmastiffi. Kaikki bandoggi-kasvattajat ympäri maailman ovat yhtä mieltä siitä, että Swinfordin jalostussuunnitelma oli erinomaisen hyvä, sillä parhaat bandoggit tulivat juuri yhdistelmästä amerikanpitbullterrieri uros - napolinmastiffi narttu.


John B. Swinford ja jalostamansa bandoggi nimeltään Bantu.

Ne bandoggin kasvattajat jotka pitävät itseään todellisina rodun jalostajina, käyttävät ainoastaan Swinfordin jalostamia bandoggeja, eivätkä missään nimessä lisää omiin koiriinsa ulkopuolelta uutta verta. Näin tämän päivän aito bandoggi on homogeeninen rotukoira.

Toinen merkittävä rodun kehittäjä oli Joe Lucero, jonka kehittämä amerikanbandoggi-mastiffi nähdään tänä päivänä ihanteellisena työkoira-bandoggina.
On olemassa myös muita bandoggi-linjoja, mutta Swinfordin ja Luceron linjat ovat ne kaikkein kuuluisimmat.


John Swinfordin jalostama bandoggi nimeltään Swinford's Toro.
Kuvassa koira sekä omistaja, kuuluisa pitbull-kasvattaja Pete Sparks.
Kuva vuodelta 1972.


YLEISTÄ

Bandoggi on harvinainen koirarotu joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen vasta 1980- luvulla. Tohtori Carl Semencicin kirjoittamassa kirjassa esiteltiin tuolloin ensimmäistä kertaa bandoggi-koirarotu. Ennen tämän kirjan julkistamista bandoggi oli tunnettu vain niiden harvojen keskuudessa, jotka olivat kasvattaneet näitä koiria käyttökoiriksi jo vuosisatoja.
Tiesitkö tämän bandoggista? Bandoggin tärkein ominaisuus on terve luonne ja terve rakenne, vähäpätöisin ominaisuus on koiran ulkonäkö.

Kirjan julkistamisen jälkeen on löytynyt yhä laajenava joukko koiraharrastajia, jotka ovat ottaneet bandoggin omakseen. Tänä päivänä bandoggi on ensisijaisesti uskomattoman hyvä vahti- ja vartiokoira, perheen lemmikki sekä työkoira vailla vertaa lajeissa kuten taakanveto. Bandoggi, tuo isokokoinen työkoirarotu lisää suosiotaan ympäri maailman. Myös SATHY ry. saa kyselyjä bandoggiin liittyen kuukausittain ja koskapa tämä koirarotu ei ole näyttelykoira, vaan työkoira, otamme sen omaksemme.


Yhdistelmä pitbullia ja mastiffia
Tunnetuin bandoggi-yhdistelmä on 50 % amerikanpitbullterrieriä ja 50 % jotain muuta rotua, kuten englanninmastiffia, bullmastiffia, cane corsoa, rottweileria, japanin tosaa, amerikanbulldoggia, brasilian filaa, bullterrieriä, amstaffia, irlannin staffia, jne.


Bandoggi vetämässä taakkaa.

Yleisin bandoggi-linja on Swinfordin linja, eli sellainen, jossa isä on ollut pienikokoinen, gamebred amerikanpitbullterrieri ja emo on ollut isokokoinen mastiffi. Tänä päivänä pitbullin ja mastiffin risteyttäminen ei automaattisesti tuota bandoggia, vaan aito, rekisteröity bandoggi on tulosta Swinfordin linjajalostetuista bandoggeista, 1960-luvulta lähtien. Aidot bandoggi-harrastajat pitävät esim. pitbullin ja mastiffin risteyttämistä aivan turhana, sillä tästä puuttuu työkoiramainen perintö, rodun jalostaminen johonkin tarkoitukseen. Ja bandoggi on jalostettu tekemään työtä, kuten suojelua. Aidon bandoggin tunnistaa tottakai siitä että sillä on takanaan pitkä sukupuu aitoja bandoggeja ja että itse ko. koira on rekisteröity aitona bandoggina. Bandoggin tärkein ominaisuus on terve luonne ja terve rakenne, vähäpätöisin ominaisuus on koiran ulkonäkö. Tästä syystä bandoggille ei ole ulkonäkömääritelmään, vaan rodun edustajia on usean eri näköisiä.


Bandoggi on erinomainen, suurikokoinen työkoira.
Atleettisena koirana bandoggi hallitsee mm. kaikenmoisen esteillä keikaroinnin.

Luonne ja koulutus
Bandoggi on erittäin itsevarma vahtikoira, erittäin kykenevä suojelemaan perhettään ja kotiaan. Bandoggin massiivinen ja lihaksikas ulkomuoto riittää usein jo itsessään häätämään varkaan ja tunkeilijan tiehensä. Mutta jos ei pelkkä koiran näkeminen riitä, riittää bandoggilla hyvin massaa hyökätä voimalla isonkin äijän kimppuun ja pistää voro aisoihin.
Riippuen hieman oman linjansa esi-isistä ja kasvattajan mielihaluista rodun suhteen, löytyy bandoggilta älykkyyttä suurikin määrä ja bandoggi on yleisesti ottaen erittäin helppo kouluttaa. Kuitenkin bandoggille on myös ominaista voimakas tahto ja jopa jääräpäisyys. Bandoggin kouluttaminen vaatii omistajalta pitkäjänteisyyttä ja tuhdin annoksen maalaisjärkeä, sillä sohvalla makaava bandoggi ei suinkaan ole se paras mahdollinen kodin vahti.

Ilman mitään koulutusta bandoggi on erittäin rakastettava perheen jäsen, erittäin helppo lasten kanssa, omiin ihmisiinsä kiintyvä lemmikki, josta saa erinomaisen seuralaisen ja kumppanin harrastuksiin. Johtuen kuitenkin bandoggin jalostustaustasta, tulee bandoggi erittäin harvoin toimeen muiden koirien kanssa, vaikka ne olisivat eri sukupuolta. Tästä syystä bandoggi täytyy sosiaalistaa niin paljon kuin mahdollista jo pentuna, mutta ota silti huomioon, että bandoggi ei ole koirapuistokoira.Ulkomuoto
Bandoggilla ei ole ulkomuotoon liittyvää rotumääritelmää. Jotkut bandoggit näyttävät isoilta pitbulleilta, jotkut bandoggit näyttävät pieniltä bullmastiffeilta. Kuitenkin kaikki bandoggit ovat atleettisia ja voimakkaita. Turkki on lyhyt, kaikki värit ovat mahdollisia. Keskimääräionen koiran säkäkorkeus on 68 cm, mutta tätä pienempiä ja suurempia koiria tavataan paljon.


Rekisteröinti
Aito bandoggi on sukupuultaan 1960-luvulta lähtien bandoggi, ei mikään eri rotujen risteytys. Aito bandoggi on rekisteröity bandoggeja rekisteröivässä yhdistyksessä kuten OREBA, eli Old Red English Bulldogges Association & Registry. OREBA on rekisteröinyt vain ja ainoastaan työkoira-bulldoggeja jo yli 50 vuoden ajan ja on USA:lainen koirarekisteri.

 


Bandoggi vetämässä taakkaa.
Taakanveto on erinomainen laji työkoirille.
Lue lisää tietoa taakanvedosta täältä.