SATHY ry.:n vuosittainen kevät/kesäkauden avaus, eli
SATHY Kevätkinkerit, järjestettiin tänä vuonna
lauantaina 26.5.2007 klo 10-17
Riihimäellä, Eläin!-messujen yhteydessä.

Sää oli erittäin extremeä ja paikalle oli kerääntynyt tiukat kisailijat ja paljon yleisöä.

Paikalla oli Suomen parhaat työkoirat ja kaikki viralliset Suomen ennätykset rikottiin.

SATHY Kevätkinkerit 2007
SATHY ry.:n perinteinen kevät/kesäkauden avaus on Kevätkinkerit. Kinkereiden ajankohta on perinteisesti kevään ja kesän välissä. Luonto parhaimmillaan ja ehkä ei ihan parhaimmillaan.

Kinkereiden ohjelma on kivaa koiratapaamista ja eri työkoiraurheilulajit. Tällä kertaa ohjelmassa oli taakanvetoa ja voimavetoa. Joitakin muita ohjelmassa olleita lajeja lykättiin tuleviin tapahtumiin sään takia.

Riihimäki
Tällä kertaa SATHY Kevätkinkereiden pitopaikka oli Riihimäki, Eläin- ja puutarhamessujen yhteydessä. Messuilla oli SATHY-kisojen lisäksi paljon nähtävää ja koettavaa, kotieläimiä, eri koiraharrastuksia ja vaikka mitä. Messut olivat kolmepäiväiset, Kevätkinkerit pidettiin 2. päivänä, lauantaina.

Heti alkuun suuri kiitos Eläin- ja pihamessujen järjestäjille. Koko järjestely oli moitteeton. SATHY-yhdistykselle varattu valtavan upea kisapaikka oli messualueen paras. SATHY:n käytössä oli puistomainen alue, jossa yleisö pääsi hyvin seuraamaan tapahtumia. Lisäksi käytössä oli upea lampi, ja sopivasti tilaa ulkoiluttaa kisakoiria suoritusten välillä. Messuilla oli lisäksi 4H-kerhon toimesta ”dogsitterit”, jotka huolehtivat koirista sillä välillä kun omistajat pääsivät tutustumaan ylenpalttiseen messutarjontaan tai vaikkapa syömässä pizzaa tai hampurilaisia.

Toinen suuri kiitos kuuluu messuyleisölle. Karkean arvion mukaan SATHY Kevätkinkereitä ja SATHY-koiria kävi seuraamassa ja tutustumassa useita satoja ihmisiä. Yleisöpalaute oli erittäin kiinnostunutta ja positiivista. Erityistä kiitosta saivat koirat, jotka olivat kaikki symppiksiä ja käyttäytyivät erittäin hyvin.

Puhumattakaan aivan upeista kisatuloksista, jotka rikkoivat Suomen ja Euroopan ennätykset. Koirakiinnostuneelle messukävijälle, SATHY Kevätkinkerit olivat unohtumaton elämys.

Miksi kiskoilla?
Vain kiskokärryt takaavat jokaiselle kisailijalle samat olosuhteet. Kumi- tai muut pyöräkärryt sopivat hyvin harjoitteluun koska ovat edulliset ja helpot valmistaa. Ongelma on kuitenkin se, että maa- tai sora-alusta muuttuu kisan edetessä ja eri koirat saavat eri tulokset. Asfaltti- tai sementtialustassa taas on aina kaltevuus, alustaa joudutaan lakaisemaan ja lisäksi alusta on koiralle huono.

Osallistujat
Ennakkoilmoittautumisia oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin SATHY:n historian aikana. Luvassa oli siis erittäin kovatasoista kilpailua. Kisavälineitä oli valmisteltu ja varmistettu jo viikkoja ennen kisojen alkua. Kisojen järjestelyt aloitetaan yleensä jo monta kuukautta ennen tapahtumaa, näin myös tällä kertaa.

Vaikka ennakkoilmoittautuneita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin, niin osallistujia itse kisoihin oli vähän. Osallistujien määrää rajoitti varmasti huono keli, joka oli syynä myös siihen että messujen koko kävijämäärä jäi ennakoitua vähäisemmäksi.

Kun Kevätkinkeri-päivä alkoi niin paikalle saapuivat aktiiviharrastajat ja koirista kiinnostuneet. Kisoihin osallistuvien koirien hyvä kisataso oli mykistävä. Liioittelematta voidaan todeta, että SATHY Kevätkinkereillä kisailivat Euroopan parhaat taakanvetäjät.
Mukavaa oli myös huomata miten innostunutta ja kiinnostunutta olivat paikalle saapuneet koiraharrastajat. Joukossa oli koiraa hankkivia, eri työkoiralajeista kiinnostuneet ja koiranomistajia.

Välineet
Voimavetovälineiden uutuus oli vaihdettavat motivointikapulat. Kisailijat voivat käyttää omia lempikapuloita. Vaihdettavat kapulat nopeuttavat myös kisaa jos koira ei raaski päästää irti kapulasta kisan jälkeen. Kapula voidaan irroittaa köydestä ja seuraava kisailija kiinnittää oman kapulansa köyteen ja kisailu jatkuu!

Taakanvedossa oli sekä uutta ja vanhaa. Pienten koirien taakanvetokärryt kulkivat vanerialustalla ja matolla. Kärryt painoivat 20,0 kg ja painoina käytettiin samoja sementtipainoja kuin isojen koirien taakanvedossa. Sementtipainojen painot olivat 18 kg ja 9 kg.
Isojen koirien taakanvetokärryt ovat kiskokärryt, joiden kantavuus on hyvin suuri. Kiskot vaaitettiin ja tarkastettiin ennen kisaa ja kisojen aikana. Kiskot ovat tärkeät koska vain niillä saadaan virallisesti hyväksyttäviä tuloksia, kaikille koirille samanlaiset vedot.
Kärryjen omapaino on 120,0 kg. Painoina käytettiin sementtipainoja, joiden paino oli 18 ja 9 kg.

Kaikki painot, kärryt, helat ja välineet tarkastettiin ennen kisoja ja kisan aikana sekä SATHY ry.:n toimihenkilöiden, messujärjestäjien edustajien ja lisäksi vielä lehdistön virallisen edustajan toimesta. Erityistä tarkkuutta noudatettiin painojen ja kisaratojen vaakasuoruuden suhteen.

Koirat punnittiin ennen ja kisojen jälkeen erityisellä tarkkuusvaalla, joka on suunniteltu lampaiden punnistusta varten. Lisäksi käytössä oli kalibroitu henkilövaaka.

Virallinen valvoja?
On tärkeää, että painojen ja koirien punnitusta seuraa virallinen valvoja, jotta jälkikäteen ei jää sijaa spekuloinnille oliko painot, koirat tai rata samanarvoinen kaikille. SATHY Kevätkinkereillä tarkastettiin rata, kärryt, painot,
punnitusvälineet, koirat ja valjaat ennen kisoja, kisojen aikana ja kisojen jälkeen. Lisäksi tarkastettiin erityisesti myös radan vaakasuoraisuus, eli kaltevuus. Virallisina tarkastajina toimivat SATHY:n toimihenkilöt, Riihimäen Messujen edustajat ja lehdistön viralliset edustajat.

Henkilökunta
Päätuomarina kisoissa toimi Jussi Eerola ja Petri Helevirta, jotka molemmat ovat työkoiraharrastajia ja -omistajia. Isojen koirien (painoluokat B ja C) päätuomarina oli Jussi Eerola, jonka tarkka silmä seurasi, että jokainen veto sujui sääntöjen mukaan ja koiran omaan tahtiin. Petri Helevirta valvoi pienten koirien (painoluokka A) taakanvetoa.

SATHY-avustajat ja -järjestelijät olivat aivan omaa luokkaansa. Paikalla olleet tietävät, että keliolosuhteet eivät olleet helpot. Aikaisin aamulla paikalle tulleet avustajat purkivat yli kolmen tonnin Kinkeri-kuorman ja pystyttivät messuosaston ennen ensimmäisten vieraiden saapumista. Jokainen, joka on purkanut 2 000 kiloa sementtipainoja ennen auringonnousua ja vielä pakannut samat tavarat takaisin peräkärryihin tietää puuhastelleensa ja paljon.

Kärrymiehet joutuivat tällä kertaa lujille, painoja mätettiin kärryihin ja pois kärryiltä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kisat
SATHY Kevätkinkerit ja muut SATHY kilpailut jotka on järjestetty isojen lemmikki- tai eläintapahtumien yhteydessä, vaatii osallistujilta ja kisaajilta erittäin kovia hermoja. On aivan eri asia vetää taakkaa piilossa pusikossa omassa pikku hallissa, kuin olla esillä, avoimesti ja esitellä samalla omia hienoja koiria, omaa toimintaa ja vieläpä osallistua kisoihin. Tästäkin syystä SATHY Kevätkinkereiden kisat sopivat vain kaikkein parhaimmille työkoirille!

Kisat aloitettiin heti sopivan rakosen ilmaannuttua sadepilviin ja ensimmäisenä karauttivat kentälle kääpiökoirat. Amerikankääpiöterrierit kilpailivat taakanvedossa painoluokassa A. Osallistujia oli paljon ja selvästi kisoihin oli panostettu. Taakanvetovaljaat pikkukoirilla olivat teetetty mittojen mukaan ja koirat olivat ns. kisakunnossa.

Mikä on pitbulli?
Pitbulli on koirarotu, joka soveltuu hyvin terapiakoiraksi, taakanvetoon yms. Katso lisää www.sathy.fi

Aloituspainona taakanvedossa oli 20 kg, joka oli taakanvetokärryjen omapaino. Koiran kykyjen mukaan lisäpainoja laitettiin n. 9 kg kerralla. Välillä sade äityi turhan voimakkaaksi ja varmasti heikensi kääpiökoirien tuloksia. Vaikutti ainakin äkkiseltään siltä, että märkä alusta ei antanut parasta mahdollista pitoa koirille vetosuorituksessa. Toisaalta on hyvä muistaa, että taakanvedossa olosuhteet samassa kisassa ovat kaikille koirille samat, joten sijaluku ratkaisee.

Parhaimman taakanvetotuloksen, A-painoluokassa, saivat tasapainoiset Pipari ja Dali. Nopeampi aika ratkaisi tuloksen ja voittajaksi selvisi Pipari tuloksella 38 kg taakka, aika 7,31 s.

Kauttaaltaan A-painoluokassa vetotulokset olivat 29-38 kg ja ajat vaihtelivat voittovedon 7,31 sekunnista 34,19 sekuntiin. Hyviä tuloksia kaikki. Mukana oli paljon hyviä vetäjiä, mm. Mocca, Rocky, Bullet, Blackie sekä uusi tulokas Tito joka yllätti vetämällä hienot kisatulokset.

Heti A-painoluokan jälkeen aloittivat B- ja C-painoluokan koirat. Näiden koirien omat painot ovat 20 kg ja enemmän. Painavin koira oli painoltaan 38 kg. Koirarodut näissä painoluokissa olivat amerikanbulldoggit, amerikanpitbullterrierit ja vanhaenglanninbulldoggit. Kaikki kovia taakanvetokoirarotuja.

Taakanvetovälineet tarkastettiin vielä kertaalleen ennen B- ja C-painoluokkien kisojen aloitusta ja kaikki todettiin olevan kohdallaan.

Ensimmäisenä taakkaa veti amerikanpitbullterrieri nimeltään Ares. Ares on nuori ADBA-rekisteröity uros, joka teki taakanvetodebyyttinsä juuri Kevätkinkereillä. Omistajan mukaan jotakin taakanvedon perustreenejä on harrastettu jo aikaisemmin.
Areksen tulokseksi tuli huimat 577 kg ajalla 24,04 sekuntia. Ares-koira itse painoi punnituksessa 24 kiloa, joten tulokseksi tuli kerroin 24,04.

Vedetäänkö liikaa?
Ei. Koira vetää vain sen verran kuin pysyy, joka on tasan saman verran kuin vetää hihnasta lenkillä ja kävelyllä. Viralliset taakanvetosäännöt painottavat erityisesti sitä, että koiraa voi vain pyytää ja kannustaa vetämään taakkaa, eikä pakottaa. Koira tekee päätöksen jos vetää taakkaa tai ei, omistaja palkitsee koiran aina.
Merkillepantavaa on, että kisakoirat ovat keskivertolemmikkejä huomattavsti paremmassa fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Näiden koirien kanssa käydään lenkillä ja harrastetaan joka päivä.

Kun Ares oli avannut keski- ja raskaan sarjan kisat oli muiden vuoro. Seuraavana vuorossa oli SDR-rekisteröity amerikanpitbullterrieri Lily, joka yllätti jo SATHY Pulkkariehassa tempaisemmalla melkoisen tuloksen. Tällä kertaa Lilyn tulos oli oma henkilökohtainen ennätys 723 kg ajalla 12,3 sekuntia. Lilyn kertoimeksi varmistui ällistyttävät 36,15. Tässä vaiheessa on syytä mainita, että Ares ja Lily ovat taakanvetouransa alussa ja silti tulokset olivat jopa maailman mittakaavassa erittäin hyvät.

Lilyn jälkeen siirryttiin kaliiperia tykimpiin taakanvetäjiin, ensimmäisenä BFKC-rekisteröity amerikanpitbullterrieri Erkki. Erkistä on syytä mainita, että Erkin varsinainen ”työ” on virallinen SATHY terapiakoira. Erkki vierailee hoitolaitoksissa, vanhainkodeissa ja sairaaloissa useita kertoja kuukaudessa, ympäri vuoden. Vapaa-aikoinaan Erkki harrastaa taakanvetoa.

Erkki aloitti maltillisesti ja kasvatti taakkaa joka vedolla. Jokainen veto oli parempi kuin edellinen ja tyylipuhtaasti Erkki veti kuin kone. Lopulta Erkki räjäytti potin vetämällä Suomen virallisen taakanvetoennätyksen, 1 960 kg ajassa 39,53 sekuntia. Ennätys tulee maailmanennätyssuhdeluvulla 80,0. Erkin paino punnituksessa oli 24,5 kg.

Erkin vetotuloksen jälkeen seurasi toinen toistaan upeampia vetoja, jotka jokainen jäävät Suomen taakanvedon historiaan.
Penelope-amerikanbulldoggi on harjoitellut taakanvetoa perinteisellä autonrenkaiden vedolla ja harjoittelu kannatti. Viralliseksi taakanvetotulokseksi tuli massiiviset 741 kg ajassa 12,92 sekuntia. Penelopen suhdeluku oli 21,79.

Miten pääsen mukaan?
1. hanki taakanvetoon sopiva työkoira. Eri rodut on eri käyttötarkoitusta varten. Esim. paimenkoirat suojeluun, noutajat noutamiseen ja näyttelyyn. SATHY-rodut taakanvetoon ja muihin työkoiramaisiin harrastuksiin ja kisoihin.
2. osallistu treeneihin. Vain kouluttamalla ja treenaamalla voit menestyä.
3. osallistu kisoihin.

Euroopan vahvin vanhaenglanninbulldoggi, Pölkky, ylitti maagisen kahden tonnin taakanvetorajan vetämällä 2 095 kg ajassa 10,15 sekuntia. Tulos on aivan ällistyttävä. Pölkyn suhdeluku oli maagiset 55,13. Mainittakoon, että maailmassa vain harva koira on ylittänyt 50-kertoimen. Kuvaavaa on myös se, että Pölkyn omistaja kysyi heti kisan jälkeen, että kai huomenna on treenit? Tämä on sitä oikeaa SATHY-asennetta. Tavoitteita, tuloksia ja hienoja koiria!

SATHY-koirat tuntevat odottivat henkeä pidätellen mitä Suomen tykeimmät amerikanbulldoggit, Xena ja Dana, saavat aikaiseksi. Ja amerikanbulldoggit todella saivat aikaiseksi, 29-kiloinen Dana-amaerikanbulldoggi veti parhaimmillaan 2 305 kg ajassa 13,75 sekuntia. Kertoimeksi tuli maagiset 79,48. Lukijan hyvä huomioida, että tämä taakanvetotulos on tämänhetkinen suurin koskaan Euroopan kisoisissa virallisesti vedetty taakanvetopaino, 2 305 kg!

Xena-amerikanbulldoggi voitti oman painoluokkansa hämmästyttävällä tuloksella 2 155 kg ajalla 11,72 sekuntia. Xenan kertoimeksi tuli 79,81 joka on vain aavistuksen verran vajaa samassa kisassa Erkki-amerikanpitbullterrierin tekemälle viralliselle Euroopan ennätykselle 80,0.

Muiden vetäjien jo lepäillessä ansaitusti supervetojen jälkeen tuli kisapaikalle vielä Tarmo, BFKC-rekisteröity amerikanpitbullterrieri, joka on vielä aivan uransa alussa. Tarmon taakanvetotreenit on aloitettu tänä vuonna mutta jo nyt Tarmo on todella varteenotettava tekijä SATHY-kisakoirien joukossa. Tarmo täräytti oman ennätyksensä todella hienosti rikki ja veti parhaimmillaan 1 614 kg ajassa 11,62 sekuntia saaden kertoimeksi 64,56. Mahtava suoritus myös Tarmolta.

Tästä voi todeta - Suomi on nyt Euroopan johtava maa taakanvedossa. Tämä on hyvä lähtöasetelma syksyllä pidettäviin Euroopan virallisiin taakanvedon mestaruuskisoihin, jotka pidetään 22.9.2007 Helsingin Purina Areenalla, SATHY Expo -työkoiratapahtumassa.

Voimadon tekniikka?
Voimavedossa oleellista on se, että koira pitää patukasta kiinni ja vetää köydestä. Useimmat koirat eivät vedä köydestä ja se koituu häviöksi.

Voimavetokisat käytiin paikalla olleiden kovimpien voimavetäjien kesken. Mainitsemisen arvoisia ovat eritoten Robi-amerikanbulldoggi, joka ensimmäisenä pystyi antamaan kunnon vastuksen Pölkky-vanhaenglanninbulldoggille. Pölkky on kyllä Suomen itseoikeutettu voimavetohirmu, jolla on lyömätön tekniikka. Varmasti, sentti sentiltä, Pölkky vetää köyttä kunnes vastustajan on pakko luovuttaa! Myös Dana amerikanbulldoggi näytti patukalle kyytiä, mutta ei tällä kertaa pärjännyt Pölkylle.

Kääpiösarjassa voimaveto on selvästi saanut tuulta purjeisiinsa ja se sujuu kuin isoilla koirilla konsanaan. Pienet koirat ovat todella temperamenttisia ja ainakin kerran omistajien oli mentävä väliin kun toinen osanottajista päätti mennä selvittämään välit vastustajan kanssa heti paikalla.

Voimavedossa kaikki kisailijat ovat kovaa tasoa mutta vain yksi voi voittaa kussakin luokassa. Tällä kertaa voittajat olivat Pölkky ja Rocky.

Yhteenveto
Järjestelyt ja kalusto ovat kasvaneet SATHY-tapahtumissa ja niin ovat myös kisatulokset ja osallistujien innokkuus.
SATHY Kevätkinkereillä 2007 lyötiin taakanvedossa kaikki SATHY ry.:n, Suomen ja Euroopan ennätykset. Best in Show tulos 80,0, suurin vedetty taakka 2 305 kg, ja vastustajina Suomen parhaat taakanvetäjät. Tästä ei ole paluuta.
Kaikille SATHY-rotuisten koirien omistajille tervetuloa mukaan positiiviseen ja mukavaan toimintaan!


Katso upea SATHY Kevätkinkerit kuvakavalkadi tästä linkistä >>


Katso viralliset ja shokeeraavat SATHY Kevätkinkerit kisatulokset
tästä linkistä >>


SATHY Kevätkinkerit on virallinen ja kansainvälinen EWPF taakanveto-kilpailu.

Kaikista SATHY-kilpailusta jaetaan kaikille osallistujille virallisia SATHY Ranking-pisteitä.
Taakanveto™ kilpailusta jaetaan kaikille osallistujille virallisia, kansainvälisiä EWPF-pisteitä.