Tietoa koirista - aivan lyhyesti

Rodusta riippumatta on koiran tärkeä ominaisuus aina ollut olla ihmisen paras ystävä. Koira tulee toimeen melkein millaisen omistajan kanssa hyvänsä. Koiranomistuksessa ei ole kyse mistään yksittäisestä tekniikasta vaan siitä, että koiran ja sen omistajan välillä vallitsee ystävyys ja luottamus. Omistajan täytyy olla koiran tuki ja turva. Aina. Itse asiassa koiran ainoa tuki, turva ja puolustaja on koiran omistaja.

Koiran koulutus ja luonne

Koiran kouluttaminen on hyvä asia mutta se ei ole tae koiran sopivuudesta kenelle tahansa. Koira tarkkailee omistajansa käyttäytymistä ja pyrkii toimimaan tilanteeseen kuuluvalla tavalla. Yleensä tämä ei tuota minkäänlaisia ongelmia mutta on tiedossa tapauksia, joissa omistaja on yrittänyt kompensoida epävarmuuttaan koiralle. Jos ihminen on epävarma niin koira huomaa sen yhtä selvästi kuin kuka tahansa. On turha lukea kirjoista susilauman käyttäytymisestä tai alfa-uros-hierarkiasta jos ei pidä omaa lemmikkikoiraansa ylimpänä ystävänä.

Koulutuksen tavoite tulee myös olla realistinen - voi olla mahdotonta kouluttaa pystykorvaa olemaan haukkumatta tai ajokoiraa olemaan ajamatta. Aivan samalla tavalla voi olla ylivoimainen tehtävä saada jotakin muuta koirarotua toimimaan perimäänsä vastaan. Tämä asia kannattaa huomioida jo koirarotua valittaessa.

Koiran inhimillisyys ja asema ihmisen parhaana ystävänä on itsestään selvyys - jopa niin merkittävä, että erittäin harvinaiset tapaturmat, joissa koira on osallisena, saavat liioitellusti palstatilaa lehdistössä. Hyvänä esimerkkinä on taannoinen keskustelu koirien vaarallisuudesta, joka sai naurettavat mittasuhteet.

Vaikka koira on lemmikeistä parhain se on silti "vain" koira eli siltä ei voi vaatia ihmisen ymmärrystä. Jotkut tilanteet voivat olla täysin liikaa koiralle ja tämä on omistajan huomioitava - vastuu on aina koiran omistajalla. Ihminen on vastuussa, ihminen tekee valinnat.

Koiran ulkonäkö

Yleensä ensimmäisenä asiana koirassa kiinnittää huomiota koiran ulkonäköön. Tämä on johtanut luontevasti siihen, että koiria vertaillaan toisiinsa ulkonäön perusteella - esimerkiksi koiranäyttelyissä. Tässä suhteessa SATHY-rotuiset koirarodut tekevät poikkeuksen. Paras SATHY-rotuinen koira ei ole vain parhaimman näköinen vaan myös muissa ominaisuuksissaan paras. SATHY-rotuiset koirarodut ovat aitoja työkoirarotuja, jotka eroavat monesta muusta koirarodusta edukseen myös lemmikkinä.

Koiran hankinta

Koiran hankinnasta kiinnostuneen kannattaa tutustua koiran hankinta -ohjeisiin, josta löytyy hyviä vinkkejä.

Kaikki koirarodut ovat mukavia mutta monen harrastajan mielestä SATHY-rotuiset koirat ovat paljon enemmän kuin pelkkiä koiria. Kyse ei ole pelkästään erikoisesta harvinaisuudesta, jolla voi tehdä vaikutuksen näyttelykehissä vaan kyse on pitkät perinteet omaavista työkoiraroduista.

Omistaja on koiran turva

 


Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2018 SATHY