Koiran pennuttaminen
eli tulisiko minun ryhtyä työkoirarodun kasvattajaksi?

Monen koiranomistajan mielessä käy ajatus oman koiransa pennuttamisesta tai käyttämisestä astuttamiseen. Joikaisella koiranomistajalla on tähän täysi oikeus ja pennutus on verraten helppo tehdä. Olisi kuitenkin suotavaa, että ennen pennututtamista tarkistaa käytettävät koirat mahdollisten perinnöllisten virheiden ja sairausten varalta. Tähän pystyy vain aniharva kasvattaja.

Kun kyseessä on työkoirarotu on vaatimukset vielä kovemmat, koira tulisi testata, jotta se omaa ne kyvyt ja ominaisuudet, jotka tuossa työtehtävässä vaaditaan. Ilman näitä ominaisuuksia kyseessä ei ole enää sama koirarotu. Käytännössä tuntuu siltä, että mitä huonommin ymmärretään työkoirien laatuvaatimukset sitä herkemmin ollaan pennuttamassa omaa koiraa.

Lyhyesti koirankasvattajan ohjeet kuuluvat näin:

1. ÄLÄ PENNUTA - tämä on tärkein ja paras vaihtoehto. Koiralla ei ole pakko teettää pentuja. Suosi mieluummin, että työkoirat tulevat isoista asialle omistautuneilta kenneleiltä, jotka todella panostavat koirarodun jalostukselle ja käyttävät vain parhaita mahdollisia koiria.

2. Jos kuitenkin haluat välttämättä teettää pentuja juuri sinun koirallasi niin käytä aikuisia koiria. Vain aikuisesta, reilusti yli 2-vuotiaasta, koirasta voi nähdä tiettyjä perinnöllisiä ominaisuuksia. Jos huomaat perinnöllisiä virheitä niin kanna vastuusi äläkä jatka tämän koiran sukua. Maailmassa riittää terveitä koiria jalostettavaksi.

3. Tee linjajalostusta. Aina kun koira pennutetaan on oltava syy. Aina kun koiria jalostetaan on oltava päämäärä - sen voi saavuttaa vain linjajalostuksella.

4. Käytä molemmat koirat eläinlääkärin perusteellisessa tarkastuksessa. Jos ilmenee perinnöllisiä sairauksia kuten huonot lonkat, polvet tai kyynärpäät, silmäsairauksia tai sydämen sivuääniä, yms. niin älä käytä koiraa pennutukseen. On olemassa täysin virheettömiö koiria, joita on järkevämpi käyttää. Tulevat koiranomistajat ovat ansainneet terveen pennun.

5. Testaa koirasi. Jos kyseessä on koirarotu, jolta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia tai taipumuksia, testaa, että käytettävillä koirilla on nämä kyvyt. Pelkkä luulo kykyjen omaamisesta ei ole sama asia. Jos testeissä ilmenee, että kyvyt puuttuvat niin älä käytä koiraa pennutukseen.

6. Rekisteröi koirat ja tuleva pentue etukäteen. Pentujen tulevat omistajat eivät pysty rekisteröimään koiriaan jälkikäteen, so. kasvattajan (sinun) tehtävä.

7. Hanki riittävä määrä maksukykyisiä, rodulle omistautuneita vastuuntuntoisia pennun ostajia etukäteen. Siis ennen astutusta. Monen ostajan mieli ehtii muuttua yllättävän nopeasti, joten varaudu siihen. Kaikille pennuille on syytä hankkia pysyvät hyvät kodit jo ennen astutusta, jolloin vältytään koirien joutumista ei-toivottuina ihmisten käsiin. Pennuista kiinnostuneet löydät aktiivisella ilmoittelulla.

8. Muista, että kasvattajan (sinun) vastuu pennusta jatkuu osin myös uudessa kodissa. Erityisesti kasvattajalla on vastuu koko koirarodun tulevaisuudesta.

pitbullin pentuja

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2018 SATHY