Tietoa toimittajille ja lehdistön edustajille

Tämä sivun tarkoitus on antaa mahdollisimman tehokkaasti toimittajan etsimää taustatietoa. Tähän on koottu useimmiten kysytyt toimittajien kysymykset.

Mikäli teillä on lisää kysyttävää tai haluatte tavata/nähdä aitoja SATHY-koirarotuja omistajineen, ottakaa epäröimättä yhteyttä yhdistykseemme. Voitte pyytää myös tunnusta, jolla saatte ennakkotietoa esim. tapahtumista, lehdistömateriaalia, yms. Sähköposti info@sathy.fi

Mikä on SATHY?

SATHY on rekisteröity yhdistys, joka perustettiin n. 25 vuotta sitten hoitamaan sellaisten koirarotuharrastajien asiaa joiden koirista ei kukaan ei tuntunut tietävän eikä välittävän kovinkaan paljoa. Koirarotuja on useita satoja ja SATHY:n toiminta rajattiin amerikkalaisperäisiin työkoirarotuihin. Lisätietoja SATHY-yhdistyksestä saa tästä linkistä.
SATHY ry.:n toiminta on erittäin laaja-alaista, terapiakoiratoiminnasta aina taakanvetoon.

Mitä ovat SATHY-koirarodut?

Tällä hetkellä SATHY-toiminnan keskeisimmät koirarodut ovat amerikanbulldoggi, amerikankarvatonterrieri, amerikankääpiöterrieri, amerikanpitbullterrieri ja vanhaenglanninbulldoggi. Kaikille näille koiraroduille on yhteistä se, että niillä on erittäin pitkät perinteet, nämä rodut ovat vanhempia kuin useimmat muut koirarodut, koirat ovat työkoiria (eli niitä ei ole jalostettu ulkomuodon perusteella), jne.

Esimerkiksi amerikanpitbullterrieri on 1800-luvulta lähtien erittäin tarkkaan rekisteröity koirarotu, josta polveutuvat mm. bostoninterrieri, amstaffi ja moni muu nykyisin tunnettu koirarotu. Ikävä kyllä - jopa Suomessa myydään monirotuisia koiria täysiverisinä "pitbulleina" korkeamman myyntihinnan toivossa.

Yksikään SATHY-koiraroduista ei myöskään ole Suomen kennelliitto ry.:n mielenkiinnon kohteena - sama yhdistys ilmoitti aikoinaan SATHY:lle tekevänsä kaikkensa, jotta näitä koiria ei Suomessa nähdä. Onneksi näillä kaikilla Suomessa harvinaisilla koiraroduilla on aktiiviset harrastajansa, joille on tärkeämpää mukava lemmikkikoira kuin näyttelytulokset.

Ovatko koirat vaarallisia?

Eivät ole. Aika ajoin otsikoihin nousee juttuja vaarallisista koirista mutta kyse on aina marginaalisesta ilmiöstä. Koirat eivät aiheuta minkäänlaista uhkaa ihmisille nykyajan yhteiskunnassa. Vastuu koiran tekemisistä on aina koiran omistajalla.

Koiranpuremia on tilastoitu ja koko maailman kattavia tilastoja tutkittaessa käy myös selvästi ilmi, että mikään tietty koirarotu ei ole vaarallinen. Tilastot nähtävissä tästä linkistä tai tilasto vihkoa voi pyytää postitse SATHY ry:ltä.

Eräs merkittävä syy vaarallisten koirien ajoittaiseen suureen otsikointiin on ns. mediamyytti, josta syntyy eräänlainen kierre. Koiranpurema otsikoidaan suuresti ja uutisointi itsessään aiheuttaa suhtautumisen muuttumisen koiria kohtaan. Mediamyytistä ja vaarallisista koirista lisää tästä linkistä. Mediamyytti on saatavissa myös painettuna vihkona.

Suomalaisten suhtautuminen koiriin?

Suomessa on arviolta yli 600 000 koiraa. Luku on väestöön nähden verraten suuri ja suosituimpia koirarotuja ovat vuosikausia olleet käyttökoirat. Ehkä juuri tästä johtuu, että suomalaisten asennoituminen koiriin on luonnollista ja välitöntä. Suomen lainsäädäntö eroaa myös esimerkiksi Ison-Britannian laista. Suomessa koiranomistaja on aina vastuussa koiran tekemisistä.

Ikävä kyllä, yksittäiset päättäjät, toimittajat ja jopa kansandeustajat tuntevat vetoa populistiseen politikointiin mutta vain harvoin vaivaudutaan ottamaan asioista selvää vaikka tieto on käden ulottuvilla - info@sathy.fi

 

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2018 SATHY