Terapiakoiratoiminta Lue mediassa kirjoitetut terapiakoira-artikkelit:


Me Naiset


Helsingin Sanomat

 


Lemmikki-lehti


Dialogi-lehti


Katso!-lehti


TV 2

Terapiakoiratoiminta

SATHY ry. aloitti ensimmäisenä Suomessa virallisen terapiakoiratoiminnan ja toimii hyvänä esimerkkinä myös muille koirayhdistyksille.

SATHY ry. toi terapiakoiratoiminnan Suomeen Yhdysvalloista ja käynnisti terapiakoiratoiminnan nykyiseen muotoonsa 1990-luvun alussa. Terapiakoiratoiminnan moottorina toimivat aktiiviset työkoiraharrastajat, jotka ovat tutustuneet Yhdysvalloissa nimenomaan työkoirien varassa toimivaan terapiakoiratoimintaan.

Yhteisöjen ja laitosten - kuten vanhainkotien - on mahdollisuus sopia SATHY ry.:n kanssa terapiakoirien vierailuista. Kyse on hyväluontoisista ja vieraiden ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevista koirista, jotka jo pelkällä läsnäolollaan saavat ihmiset ja laitosten asiakkaat - jopa henkilökunnan - hyvälle mielelle.
Terapiakoirien vierailukohteet ovat: laitokset, sairaalat, vanhainkodit, mielenterveyslaitokset, nuorisokodit, lastenkodit,...
Laitokset voivat ottaa yhteyttä SATHY ry.:hyn ja kertoa miten heille sopisi vierailu tai kysyä mitä tahansa tarkempia lisätietoja terapiakoiratoiminnasta. Yhdessä laitoksen ja terapiakoiran omistajan kanssa sovitaan tarkempi vierailuaikataulu ja menettelytapa. Koko terapiakoiratoiminta on vapaaehtoistyöhön perustuvaa ja maksutonta. Laitoksen toivotaan maksavan koiranomistajalle muodollinen kulukorvaus.

SATHY:n terapiakoriatoiminan etelä-suomalaisessa palvelukodissa.  Tapahtumassa oli vohvelinpaistoa, ulkoilmavirkistäytymistä, tutustumista eläimiin ja leppoisaa jutustelua.  Paikalla oli muiden joukossa terapiakoira-alan todellinen konkari,  amerikanpitbullterrierinarttu, joka valmistui terapiakoiraksi jo monen monta vuotta sitten.

SATHY:n terapiakoriatoiminan etelä-suomalaisessa palvelukodissa, syksyllä 2012 .
Tapahtumassa oli vohvelinpaistoa, ulkoilmavirkistäytymistä, tutustumista eläimiin ja leppoisaa jutustelua.
Paikalla oli muiden joukossa terapiakoira-alan todellinen konkari,
amerikanpitbullterrierinarttu, joka valmistui terapiakoiraksi jo monen monta vuotta sitten.

Terapiakoiratoiminnan kokemukset ovat erittäin hyviä ja pelkästään positiivisia. Usean eri hoitolaitoksen kanssa yhteistyössä tehdyt terapiakoiravierailut ovat tuottaneet todella paljon myönteistä palautetta. Koira on ihmisen paras ystävä ja rauhallinen ja ihmisrakas terapiakoira pystyy luomaan ystävällisen kontaktin ilman sanoja - kokemus, jolla ei ole vertaa.
Terapiakoirien omistajiksi ovat ilmoittautuneet sellaiset henkilöt, joiden koirat ovat varmoja ja luotettavia. Koirat ovat erittäin tottuneita toimimaan ihmisten kanssa ja työkoiratausta takaa jo itsessään moneen muuhun koirarotuun verrattuna erittäin rauhallisen ja tasaisen luonteen. Tällä hetkellä terapiakoiriksi on ilmoittautunut kaikkia SATHY-koirarotuja, pienestä amerikankääpiöterrieristä aina reilusti halattavaan amerikanbulldoggiin.

Mukaan toimintaan ilmoittautunut koiranomistaja tutustutetaan ensin terapiakoiratoimintaan. Ohjaajakokelas suorittaa erityisen terapiakoiraohjaajan kurssin. Ohjaajan koira testaan samalla sopivaksi terapiakoiratoimintaan - useimmat amerikanbulldoggit, amerikanpitbullterrierit, amerikankääpiöterrierit, amerikankarvatonterrierit ja vanhaenglanninbulldoggit sopivat erityisen hyvin toimintaan lasten, vammaisten ja vanhusten kanssa. Kuitenkin suurin osa terapiakoirista on amerikanpitbullterriereitä, joka maailman suosituin terapiakoirarotu ja suosituin terapiakoirarotu myös meillä Suomessa. Työkoirien perimä takaa ihmisiystävällisen ja rauhallisen mielenlaadun. Hoitolaitoksessa vieraillaan kokeneemman, terapiakoirakoulutuksen saanneen, koiraohjaajan kanssa ja opitaan käytännön terapiakoiratoiminta.

Myös muissa Euroopan maissa on havaittu amerikanpitbullterrierien olevan loistavia terapiakoiria.
Klikkaa tästä lisätietoja Portugalin terapiakoiratoiminnasta

Millainen koira sopii terapiakoiraksi?

Kaikille terapiakoirakokelaille tehdään aina SATHY ry.:n terapiakoirakouluttajien toimesta virallinen terapiakoiraluonnetesti. Tästä selviää voiko aloittaa varsinaisen terapiakoirakoulutuksen. Testissä katsotaan, että kokelaskoiralla on tasainen luonne ja että koira on kärsivällinen ja ystävällinen, olematta kuitenkaan flegmaattinen.
Kun terapiakoiraluonnetesti on selvitetty ja läpäisty, alkaa itse terapiakoirakoulutus. Tämä koulutus kestää koirasta, ohjaajasta, kouluttajista ja aikataulujen yhteensopivuudesta riippuen muutamia kuukausia. Tulevaa terapiakoiraa testataan eri tyyppisissä uusissa, pelottavissa, kovissa tilanteissa usein eri tavoin ja koiran käyttäytyminen täytyy olla hallittua ja tasaista oman terapiakoiraohjaajan kanssa, mutta myös ilman ohjaajaa. Kun vaativa koulutus on loppusuoralla, tehdään ensimmäiset testi-terapiakoiravierailut virallisen terapiakoiran kera ja katsotaan, että
koira ja ohjaaja varmasti selviävät terapiakoiravierailuista.

Tällä hetkellä SATHY ry.:n resurssit on varattu täysin SATHY-rotuisten koirien terapiakoirakoulutukseen, eikä muun rotuisia koiria ehditä kouluttamaan. Jos Sinulla on SATHY-rotuinen koira ja haluat lähteä mukaan terapiakoiratoimintaan, ota yhteyttä. Jos virallinen terapiakoiratoiminta tuntuu liian sitovalta tai koirasi ei läpäise terapiakoiratestiä tai -koulutusta, voit aina lähteä mukaan Suomen kennelliito ry.-yhdistyksen kaverikoiratoimintaan, joka on mukava harrastus koirallesi ja Sinulle.

Kuka on sopiva terapiakoiraohjaaja?

Terapikoiratyöskentely on antoisaa ja asiakaslähtöistä työtä. Aloittavalle ohjaajalle saattaa tulla yllätyksenä terapiakoirakäyntien vaatimukset. Virallisen terapiakoiravierailun keskipisteenä on aina vierailun kohde, mutta se on vain toiminnan jäävuoren huippu. Valtaosan terapiakoiratoiminnasta muodostavat vierailun järjestelyt, matkustaminen paikan päälle, osastolla odottaminen. Vierailun aikana on omattava kyky rohkeasti tutustua uusiin ihmisiin, selostaa terapiakoiratoimintaa siitä kiinnostuneille ja kysyä laitoksen ihmisiltä heidän elämästään.
On myös hyvä tietää, että terapiakoiratoiminta pyritään kohdistamaan aina eniten seuraa kaipaaville. Nämä asiakkaat ovat usein laitoksen "ytimessä", kroonikkoja tai muuten vaikeasti lähestyttäviä, tästä syystä terapiakoiraohjaajan on ymmärrettävä toiminnan vaativuus - kyse ei ole vain hauskasta ja kepeästä lepertelystä vaan todellisesta välittämisestä.

Terapiakoiratoiminta on työtä, ei koiraharrastus.

Terapiakoira vaatii jo pelkän koulutuksen takia sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä, johon ei kannata eikä voi ryhtyä kepein perustein. Yksi vaihtoehto viralliselle terapiakoiratoiminnalle on koiraharrastajalle hauskempi ja helpompi kennelliitto ry.:n äskettäin lanseeraama kaverikoiratoiminta, jota harrastetaan enemmän koira- ja koiraharrastajalähtöisesti.
Viralliset terapiakoirakouluttajat ovat hoitoalan vankan kokemuksen omaavia kokeneita työkoirakouluttajia. Kyse on enemmän ”kutsumusammatista” kuin harrastuksesta. On tärkeää, että viihtyy ihmisten parissa ja saa motivaation auttamisesta.

Terapiakoira matkaa työssään laitosasiakkaiden vaativimpaan ytimeen, sellaisten asiakkaiden luokse, jotka todella tarvitsevat positiivista ja ystävällistä ympäristönmuutosta. Terapiakoirilla ei todellakaan pyritä viihdyttämään suuria osastoja tai järjestämään muun ohjelman kanssa kilpailevaa taukoviihdettä.
Terapiakoirien tarkoitus ei ole viihdyttää koirien omistajia vaan antamaan ystävyyttä, läheisyyttä ja sanatonta lämpöä laitostuneille ihmisille.
Virallisella terapiakoiraohjaajalla on aina hoitolaitosten hyväksymä kuvallinen, nimellä ja viivakoodilla varustettu terapiaokoiraohjaajakortti, joka toimii useimmissa laitoksissa myös kulkulupana.

Laitokset

Yhteisöjen ja laitosten - kuten vanhainkotien - on mahdollisuus sopia SATHY ry.:n kanssa terapiakoirien vierailuista. Kyse on hyväluontoisista ja vieraiden ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevista koirista, jotka jo pelkällä läsnäolollaan saavat ihmiset ja laitosten asiakkaat - jopa henkilökunnan - hyvälle mielelle.
Ottakaa yhteyttä, kertokaa tarpeenne ja järjestämme teille ensimmäisen terapiakoirakäynnin, josta kaikki lähtee liikkeelle.Laitokset voivat ottaa yhteyttä SATHY ry.:hyn ja kertoa miten heille sopisi vierailu tai kysyä mitä tahansa tarkempia lisätietoja terapiakoiratoiminnasta. Yhdessä laitoksen ja terapiakoiran omistajan kanssa sovitaan tarkempi vierailuaikataulu ja menettelytapa. Koko terapiakoiratoiminta on vapaaehtoistyöhön perustuvaa ja maksutonta. Laitoksen toivotaan maksavan koiranomistajalle muodollinen kulukorvaus.
Tilaa samalla osastollesi 16-sivuinen nelivärinen terapiakoira-esite.

Toimittajat ja haastattelupyynnöt

Terapiakoiratoiminnasta saa lisätietoja ottamalla yhteyttä SATHY ry. yhdistykseen. Klikkaa tästä tai lähetä sähköpostia info@sathy.fi

 

 

SATHY-terapiakoirat käyvät tervehtimässä myös tilapäisiä potilaita.
Ei ole mukavaa olla sairaalassa mutta mieli muuttuu aina iloiseksi kun tervehtimään tulee nelijalkainen ystävä!

 

Kokemukset ovat erittäin hyvät ja pelkästään positiivisia. Usean eri hoitolaitoksen kanssa yhteistyössä tehdyt terapiakoiravierailut ovat tuottaneet paljon myönteistä palautetta. Koira on ihmisen paras ystävä ja rauhallinen terapiakoira pystyy luomaan ystävällisen kontaktin ilman sanoja - kokemus, jolla ei ole vertaa.

Terapiakoira on aina suuri ilo,
joskus jopa kaksinkertainen ilo!

Terapiakoirien omistajiksi ovat ilmoittautuneet sellaiset henkilöt, joiden koirat ovat varmoja ja luotettavia. Koirat ovat erittäin tottuneita toimimaan ihmisten kanssa ja työkoiratausta takaa jo itsessään moneen muuhun koirarotuun verrattuna erittäin rauhallisen ja tasaisen luonteen. Tällä hetkellä terapiakoiriksi on ilmoittautunut kaikkia SATHY-koirarotuja, pienestä amerikankääpiöterrieristä aina reilusti halattavaan amerikanbulldoggiin.

Virallinen terapiakoira, Sofi-pitbulli, tapaa ensimmäiset ystävät jo lastensairaalan ulkopuolella.
Sofi sanoo omistajalleen: "Tämä potilas tarvitsee erityistä huomiota, sopiiko jos annan kunnon halauksen?"
Nämä nuoret herrat ovat sairaalassa kaukana kotoa. Tavattuaan Sofi-pitbullin kaikki kuitenkin tietävät, että asiat päätyvät hyvin.

 

Mukaan toimintaan ilmoittautunut koiranomistaja tutustutetaan ensin terapiakoiratoimintaan. Ohjaajakokelas suorittaa virallisen terapiakoiraohjaajan kurssin. Ohjaajan koira testaan samalla sopivaksi terapiakoiratoimintaan - useimmat amerikanbulldoggit, amerikanpitbullterrierit, amerikankääpiöterrierit ja vanhaenglanninbulldoggit sopivat erityisen hyvin toimintaan lasten, vammaisten ja vanhusten kanssa. Työkoirien perimä takaa ihmisiystävällisen ja rauhallisen mielenlaadun. Hoitolaitoksessa vieraillaan kokeneemman, terapiakoirakoulutuksen saanneen, koiraohjaajan kanssa ja opitaan käytännön terapiakoiratoiminta.

Terapiakoiratoiminnasta saa lisätietoja info@sathy.fi

 

Terapiakoiran vierailulla on positiivinen vaikutus kaikkiin - myös henkilökuntaan.

 

Laitoksessa asuva osaa arvostaa ystävän läheisyyttä.

 

Kuvassa 100 vuotta täyttäneen Irja Enervin ja terapiapitbullterrierin ensikohtaaminen. Ystävällinen ja rauhallinen työkoira pystyy koskettavaan läheisyyteen, jossa ei tarvita sanoja.

 

Koulutettu terapiakoiraohjaaja ja terapiakoira juuri ennen astumista vierailulle Myyrinkoti-vanhustenhoitolaitokseen.

 

Rouva Ellin toive toteutui kun koira tuli vierailulle. Suurena koiraystävänä Elli osaa arvostaa koiran läsnäoloa.

 

Tämä amerikanpitbullterrieri rakastaa uusia ystäviä - aina ei tarvitse peuhata, useimmiten riittää hiljainen läheisyys.

 

 

Arvokasta vaihtelua arkeen. Koira on monen sydäntä lähellä ja terapiakoiran vierailun vaikutukset muistetaan pitkään.

 

"Mitä kuuluu vanha ystävä?" Terapiakoira ymmärtää paremmin kuin moni ihminen.

 

Rauhallisen työkoiran pyyteetöntä ystävyyttä on helppo lähestyä.

 

Vierailun aikana on mukava istua uuden tutun sylissä - tässä on hyvä levätä hetki.

 

"Koira - vanha kuoma! Vihdoinkin tavattiin monen vuoden jälkeen!"
Terapiakoiran vierailu verestää monet hyvät muistot.

 

Usein pelkkä läsnäolo riittää. Koira on ihmisen paras ystävä, ole myös minun ystävä.

 

"Sinut minä tunnen, olet aina paras ystäväni"

 

"Olet niin ystävällinen."
Terapiakoiran salaisuus ei ole tempuissa vaan suuressa sydämessä.

 


Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://www.sathy.fi
© 1990 - 2022 SATHY