Helmi-lehti kirjoittaa SATHY-terapiakoirista.

Takaisin terapiakoira-sivulle

 

 

Loppuvuodesta 2006 Mielenterveysyhdistys Helmi ry.:n edunvalvonta- ja jäsenlehti Helmi halusi tehdä artikkelin eläinavusteisesta terapiasta. Helmi ry.:n tiedotussihteeri Arto Mansikkavuori otti yhteyttä SATHY ry.:hyn ja yhteistyö lähti käyntiin.
Koko Helmi-lehden numeron 4/2006 teema on lemmikit sekä lemmikkien positiivinen vaikutus ihmisen mielenterveyteen.
Ison osan Helmi-lehden lemmikki-teemasta tekee SATHY ry.:n terapiakoiratoiminnasta kerova artikkeli. Tässä Helmi-lehden artikkeli terapiakoiratoimintaan liittyen kokonaisuudessaan:

Eläinavusteinen terapia yleistymässä
Eläinavusteinen terapia sai 1,5-vuotiaan huostaanotetun italialaispojan liikkumaan ja ottamaan kontaktia uudelleen ihmiseen. Lapsen vanhemmat eivät olleet pystyneet huolehtimaan lapsesta. Lapsi oli istunut, mutta ei liikkunut ja puhunut. Lapsen terapiaan osallistui myös koira kerran viikossa 50 minuutin ajan yhdessä koiranohjaajan, neuropsykiatrin ja psokologin kanssa. Aluksi koira oli rauhallinen kultainennoutaja, mutta lapsen edistyessä vilkkaampi labradorinnoutaja.

Eläinavusteinen terapia jakaantuu ammatilliseen eläinavusteiseen terapiaan (animal-assisted therapy), johon liittyy terapiakoirakoulutus sekä eläinavusteiseen toimintaan (animal-assisted activities), joka on vapaamuotoisempaa.

Suomessa tätä vapaamuotoisempaa eläiavusteista toimintaa on terapiakoiratoiminta ja Suomen Kennelliiton lanseeraama kaverikoiratoiminta. Terapiakoirat ja kaverikoirat vierailevat sairaaloissa ja vanhainkodeissa potilaiden ja vanhusten luona. Tutkimuksista on käynyt ilmi, että koiran silittäminen laskee verenpainetta. Koira myös vähentää stressiä ja auttaa sydänleikkauksesta toipumisessa. Koiran omistajilla on muita alhaisempi kolesterolitaso. On myös todettu vammaisten ihmisten, jotka ovat saaneet opas- tai avustajakoirat, psykososiaalisessa hyvinvoinnissa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa merkittävää positiivista muutosta.

Koirayhdistyksistä ehkä järjestäytyneimmin terapiakoiratoimintaa tekee amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys Sathy ry, joka aloitti ensimmäisenä Suomessa virallisen terapiakoiratoiminnan. Yhteisöjen ja laitosten on mahdollista sopia Sathyn kanssa terapiakoirien vierailusta. Myös Suomen Kennelliiton kaverikoirat tekevät vierailuja. Kaverikoirat tunnistaa keltaisesta huivista. Kaverikoirien ohjaajat on kurssilla evästetty toimintaan ja koirat on todettu toimintaan sopiviksi. Myös Sathy järjestää ohjaajakokelailleen erityisen terapiakoiraohjaajan kurssin ja ohjaajan koira samalla testataan sopivaksi terapiakoiratoimintaan.

Terapiakoiratoiminnasta on saatu monia hyviä kokemuksia. Eräskin dementoitunut vanhus ei ollut vuosiin puhunut mitään, mutta kun koira tuli, hän alkoi puhua – koiralle! Hollolassa perhehoitopaikassa innokkaat kehitysvammaiset kysyvät aina useaan kertaan, että tuleehan ohjaaja koirien kanssa ensi viikollakin. On myös huomattu, että kävelyretkien aikana monien sellaisten, jotka olivat aluksi huonoja liikkumaan, motoriikka on selvästi parantunut.

Lisätietoa: Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry. www.sathy.fi
Pia Rainio

Lisätietoja terapiakoirista: www.sathy.fi ja info@sathy.fi

Takaisin terapiakoira-sivulle